En detaylı beyin haritası internette tıklamanızı bekliyor

Amerikalı bilim insanları dünyanın ilk bilgisayarda detaylandırılmış insan beyni haritasını ortaya çıkardı. 55 milyon dolarlık Allen Human Brain Atlas projesinde 100 milyondan fazla noktadan veri alınan iki beyin üzerinde yapılan karşılaştırmaya göre yüzde 94’lük benzerlik görülüyor.

INTERNET Hit: 1043 / Yorum: 0 / 28 Aralık 2012 00:31
En detaylı beyin haritası internette tıklamanızı bekliyor
-A +A

Araştırmayla, insan beyninin nasıl çalıştığının anlaşılmasının hızlandırılması ve Alzeimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların önüne geçilmesi konusunda umut ışığı olması bekleniyor.

Microsoft’un kurucularından Paul Allen’ın finanse ettiği 55 milyon dolarlık Allen Human Brain Atlas projesi insan beynindeki bin anatomik bölümü algıladı ve kısmi gen ekspresyonu ile her bölümdeki biyokimyasal temeli gösteren 100 milyondan fazla veri noktasını depoladı.

Sadece iki erkek beyninin haritası çıkarılırken araştırmacılar, karşılaştırmalarla daha iyi sonuçlara ulaşmak için 2012 yılı sonlanmadan içinde kadınları da barındıran sekiz beyin haritası çıkarmayı hedefliyor.

Araştırma için bağışlanan iki yetişkin erkeğin beyninden alınan veriler iki beyin arasında yüzde 94 arasında benzerlik olduğunu gösterdi. Ayrıca araştırma tüm insan genlerinin en az yüzde 82’sinin beyinde ifade edildiğini ortaya koydu.

Atlas’a ulaşmak ve detaylı bilgi almak için http://www.brain-map.org/ adresini kullanabilirsiniz.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Teknolojiden Haber tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti