Felix Baumgartner ses hızını aşan ilk insan oldu

Avusturyalı paraşütçü Felix Baumgartner, stratosferik balonla 39 bin metre yükseklikten atlayarak daha önce eşi görülmemiş bir serbest atlayış gerçekleştirdi.

BİLİM Hit: 1124 / Yorum: 0 / 28 Aralık 2012 17:10
Felix Baumgartner ses hızını aşan ilk insan oldu
-A +A

Baumgartner’in kapsül içinde yükselmeye başlamasından 2 saat 15 dakika sonra balon, hedef irtifanın üstüne çıkıp 39 bin metre yüksekliğine ulaştı. Bunun üzerine helyum balonunun üstündeki kapak açılarak gaz bırakıldı ve irtifa sabitlendi. Kontrollerin yapılmasının ardından kendini boşluğa bırakan Baumgartner, atmosferden atlarken 40 saniye içinde ses hızını geçti ve paraşütünü açtı. 9:03 dakikada atlayışını tamamlayan Baumgartner, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve  insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.

7 milyon kişinin izlediği atlayışla birlikte ses hızını aşan ilk insan olma ünvanına sahip olan Avusturyalı sporcu, projenin her aşamasında olduğu gibi, inanılmaz bir iniş çıkış yaşadıklarını söyledi. Baumgartner, bazı anların gerçekten ölümcül olduğunu vurgularken, birkaç saniye boyunca bilincini kaybedeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Hedeflediği tüm rekorları kıran Baumgartner hedeflenen noktaya sağ salim ayak bastı. Avusturyalı sporcu, en yüksek mesafeden serbest atlayış ve insanlı balonla irtifa adında 2 dünya rekoru daha kırdı.Tüm dünyada merakla beklenen müthiş atlayışı 7 milyondan fazla kişi izledi. Baumgartner böylece serbest düşüşte ses duvarını aşan ilk insan oldu.

İnsanlığa büyük katkı sağlayacak

Atlayış, Baumgartner’in hayallerini gerçekleştirmesinin yanı sıra gelecekte sporcular için sağladığı tıbbi ve bilimsel araştırma verileriyle de çok büyük önem taşıyor. Bu atlayıştan elde edilen bulgular, geleceğin uzay turistleri için kurtuluş sistemleri geliştirilmesine ve aynı zamanda alt yörüngesel sistemlere ihtiyaç duyan pilot ve astronotlara önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Bunun yanı sıra gelişmiş mobilite ve görsel netlik dahil yeni nesil uzay elbiselerinin geliştirilmesine ön ayak olacak bu atlayış, uzaydaki yolcu ve ekiplerin çıkışı için başka sistemlerin de geliştirilmesine zemin hazırlayacak. Yüksek irtifa ve ivmeye maruz kalma protokollerinin de geliştirmesini sağlayacak olan atlayış, süpersonik hızlanma ve yavaşlamanın insan bedeni üzerindeki etkilerinin de incelenmesini kolaylaştıracak.

 

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Teknolojiden Haber tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti