IBM, ışık üzerinden bilgi akışı sağlanan çip üretti

IBM, teknolojide yeni bir boyutun kapısını, çipin yapısını tamamen değişti. Şirket, çip üretiminde silikon nanofotonik kullanılabileceğini kanıtladı.

HABERLER Hit: 891 / Yorum: 0 / 28 Aralık 2012 00:33
IBM, ışık üzerinden bilgi akışı sağlanan çip üretti
-A +A

IBM geleceğin bilgisayarları için bilgiyi elektrik sinyalleri yerine ışıkla aktarabilecek önemli bir gelişmeye imza attı. IBM “Silikon Nanofotonik” olarak adlandırılan bu önemli gelişme değişik optik bileşenlerin elektrik devreleriyle yan yana yarı iletken teknolojiyi kullanarak tek yarı iletken silikon çip üzerinde birleşmesini sağlıyor.

Buluşa göre ışık sinyalleri, verileri çarpıcı hızlarla hareket ettirerek sunucuların, veri merkezlerinin ve süper bilgisayarların genişbant darboğazlarını çözmeye yardımcı olacak. 10 yılı aşkın süredir devam eden araştırmaların sonunda silikon nanofotonik artık ticari amaçlı kullanılacak uygulamalarda geliştirilmek için hazır bulunuyor.

Kurumsal ağlarda üretilen ve iletilen verilerin boyutu yeni uygulamalar ve hizmetlerin patlama yapmasıyla her geçen gün daha da büyüyor. Silikon nanofotonik, çip performansı ve bilgi işlem gücü için artan talepleriyakalamaya yardımcı olacak. Silikon nanofotonik teknolojisi büyük sistemlerin çeşitli parçalarını- birkaç santimetre ya da kilometrelerce uzakta olan- büyük sistemlerin çeşitli bölümleriyle kusursuzca birbirine bağlıyor ve optik fiber ağlar üzerinden ışık sinyalleriyle terabaytlarca veriyi taşıyor. Böylece de büyük veriler mücadele ediyor.

Yüksek performanslı 90 nanometre tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) ürün grubuna birkaç işlem modülü ekleyerek, dalga bölmeli çoklama (WDM), modülatörler ve detektörler gibi çeşitli silikon nanofotonik bileşenler metal oksit yarı iletken (CMOS) elektrik devreleri ile yan yana entegre oluyor.

IBM’in tamamlayıcı metal oksit yarı iletken (CMOS) nanofotonik teknolojisi sayesinde artık 25 Gbps hızında veri aktarımı mümkün olacak. Bununla beraber, söz konusu teknoloji sayesinde bir takım paralel optik verinin tek bir fiber ağdan taşınması gerçekleşmiş olacak.

 

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Teknolojiden Haber tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti