Lavabit ve Silent Circle çalışmalaırını askıya aldı

ABD'nin Texas eyaletinden faaliyetlerini sürdüren ve elektronik postaları şifreleyerek göndermeyi sağlayan Lavabit isimli şirket çalışmalarını "askıya aldı." Edinilen bilgilere göre Lavabit, kullanıcılarının bilgilerine ulaşmasını engellemek için Amerikan yetkililerine karşı hukuki bir süreç yürütüyordu.

YAZILIM Hit: 932 / Yorum: 0 / 16 Ağustos 2013 16:01
Lavabit ve Silent Circle çalışmalaırını askıya aldı
-A +A

Lavabit'in yanı sıra güvenli iletişim şirketi Silent Circle elektronik posta servisini, postaların güvenliğini sağlayamadığı gerekçesiyle kapattı.

E-posta güvenli değil

Ulusal Güvenlik Dairesi'nin eski ajanı Snowden, Amerika Birleşik Devletleri'nin elektronik yazışmaları izlediğini açıklamış, Amerika aleyhine istihbarat sızdırmakla suçlanmıştı.

Casusluk suçlamaları yöneltilen Snowden Amerika'dan kaçmış ve en son Rusya'dan geçici sığınma izni almıştı. Snowden'in Moskova havaalanında kaldığı sürede, Lavabit elektronik posta servisini kullandığının tespitinin ardından gözler tekrar şirkete çevrilmişti.

Lavabit elektronik posta servisinin kurucusu Ladar Levison, sitenin kapanmasının ardından yazdığı mesajda "Kolay olmayan bir tercihi yapmaya zorlandım. Ya Amerikan toplumuna yönelen suçların ortağı olacaktım ya da on yıllık devasa çalışmayı kapatarak kendime farklı bir yol çizecektim" dedi. "Çalışmaları askıya aldığını" ifade eden Levison, altı haftadan fazla süren tartışmaların kendisini bu kararı vermeye zorladığını ifade etti.

Kapanan bir diğer elektronik posta servisi Silent Circle, e-posta servisinin kapanma sebebinin teknik ve politik olduğunu açıkladı. Şirketin yöneticilerinden Jon Callas, bloguna yazdığı mesajda "bildiğimiz elektronik postanın güvenli olamayacağını" ifade etti.

Callas: "Standart internet protokolünü kullanarak ulaşılan postalar, gerçek hayattaki iletişim tekniklerinin sahip olduğu güvenlik garantisine sahip değil" dedi.
Buna rağmen Callas, şirketin ses ve yazılı iletişimi bugüne dek mümkün olduğunca güvenli ve kesintiye uğramaksızın sağladığını ifade etti.

"Kömür madenindeki kanarya"

ABD Adalet Bakanlığı, Lavabit'in kapatılmasına ilişkin henüz herhangi bir açıklamada bulunmadı. Stanford Hukuk Akademisi İnternet ve Toplum Merkezi'nden Jennifer Granick'e göre ABD'nin internet üzerinden yapılan işlemleri izlemesi bir çok insanı ve teknoloji endüstrisini etkileyerek olumsuz sonuçlara yol açabilir.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları
2012 Teknolojiden Haber tüm hakları saklıdırHaber Yazılımı Haber Scripti