Türkiye’deki Yapay Zeka Firmalarının Sayısı 1195’e Ulaştı

Türkiye’deki Yapay Zeka Firmalarının Sayısı 1195’e Ulaştı


İstanbul Ticaret Odası Stratejik Araştırmalar Merkezi (İTOSAM), Türkiye merkezli yapay zeka alanında faaliyet gösteren firmaların sayısının bu yıl içerisinde 1195’e ulaştığını açıkladı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) duyurusuna göre, İTOSAM’ın “Akıllı Otomasyon Çağında Ulusların Rekabeti: Yapay Zeka, Robotlar ve Gelişen Ülkeler” başlıklı yeni raporu, sektördeki güncel gelişmeleri ve uluslararası rekabet ortamını detaylı bir şekilde ele alıyor.

Raporda, akıllı otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin yükselişi ile birlikte dünya genelinde yaşanan dönüşümler ve uluslararası rekabet ortamı derinlemesine inceleniyor. İTOSAM araştırmacıları, Türkiye’de yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların sayısını belirlemek için LinkedIn verilerini kullandı. Bu verilere göre, Türkiye’de 2000 yılında 5 olan yapay zeka ürünleri geliştiren firma sayısı, 2023 yılında 1012’ye, 2024 yılında ise 1195’e yükseldi.

Araştırmada, yapay zeka kapsamına giren makine öğrenimi, derin öğrenme, bilgisayar görüşü, sinir ağları, doğal dil işleme, pekiştirmeli öğrenme ve otonom mobil robotlar gibi konular detaylı bir şekilde değerlendirildi. Raporda ayrıca, Türkiye’deki yapay zeka ürünleri geliştiren firmaların yoğunlaştığı sektörler ve bu teknolojinin endüstriyel robot stoku üzerindeki etkisi de ele alındı.

Türkiye’nin endüstriyel robot stoku, dünya genelindeki en yüksek stoklardan birine sahip. Türkiye, 22 bin 735 robotla dünya genelinde en fazla robot stokuna sahip 18. ülke konumunda bulunuyor. Bu verilere göre, yapay zeka ve robot teknolojilerinin ilerlemesiyle birlikte, bazı meslek gruplarının otomasyon riskine maruz kaldığı ve yapay zekanın insan gücü üzerindeki etkisinin giderek arttığı görülüyor.

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, yapay zeka alanında yetişmiş insan gücünün Türkiye’de tutulması için üniversitelerde daha etkili ve kapsamlı bölümler açılması gerektiğini vurguladı. Avdagiç, bu teknolojilerin sanayide giderek daha fazla kullanıldığını belirterek, üniversitelerin yapay zeka uygulamalarını geliştirmek için yeni bölümler açmasının önemine dikkat çekti. İTO, yapay zeka uygulamaları yapan girişimcilere destek vermek için Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi adlı bir iştiraki kurmuş durumda. Bu desteklerin, sanayide üretim süreçlerinin daha güvenilir, kaliteli ve maliyet etkin hale getirilmesine katkı sağladığı ifade ediliyor.

Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir