Kloia ile her yerden her zaman çalışabilme imkanı…

Kloia ile her yerden her zaman çalışabilme imkanı…

Yazılım dünyasına yeni bir soluk getirme hedefiyle 2015 yılında iki ortak tarafından kurulan Kloia’yı yakından tanımak, şirketin bugüne kadar yaptığı çalışmaları öğrenmek ve gelecek planları hakkında bilgi almak üzere Kloia Kurucularından Derya Sezen ile bir söyleşi gerçekleştirdik…

Kloia kimler tarafından, ne zaman kuruldu?

Kloia, Derya Sezen ve Rommel Tinoco tarafından 2015 yılında, farklı sektörlere yazılım sağlama amacıyla kuruldu. Zaman içerisinde bu misyon ile tamamlayıcı nitelikte olan yazılım modernizasyonu, test otomasyon, izlenebilirlik (observability) ve üretici yapay zekâ (generative AI) departmanları organizasyon içine eklendi. Yönetici ortakları arasında Burak Koyuncu, Orhan Burak Bozan ve Yetişkan Aliaçık’ın da yer aldığı şirket, Türk mühendis ekipleriyle büyüme hedefini gerçekleştiriyor. Kloia, bugün aralarında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Almanya, İsviçre, Finlandiya, İspanya, Dubai ve Güney Afrika’nın da olduğu 17 ülkeden, geniş kitleler tarafından tanınan kurumlara hizmet sunuyor. Şirketin ofisleri İngiltere, Hollanda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye’de bulunuyor.

Bugünkü ekip kaç kişiden oluşuyor?

Kloia, “frontline” olarak da bilinen yeni nesil yazılım ve sistem teknolojileri alanında Türk mühendislerin yurt dışında aradığı kariyer fırsatlarını Türkiye’de sunarak, onların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmayı ve bilgi teknolojileri alanında ülke itibarını artırmayı hedefliyor.

“Work anywhere, anytime” (Her yerden her zaman çalışabilme) konseptiyle uzaktan ya da istenler için ofis ortamında çalışma modelini benimseyen Kloia’nın bugün 70’ten fazla çalışanı, Türkiye’nin 10’dan fazla ilinde ve Nijerya, Endonezya, Almanya, Hollanda, İngiltere, Litvanya ve İrlanda’da bulunuyor.

Uzaktan çalışma ve memnuniyet odaklı bu yaklaşımın faydalarını rakamlar da ortaya koyuyor.

Kloia, beş farklı zaman diliminde geniş bir yelpazede projeler, çeşitli kültürel etkileşimler ve dil gelişimi imkanlarıyla, ekibinin dünya standartlarında bir kariyer inşa etmelerine olanak tanıyor. Bu yaklaşım ile hem Türkiye’nin teknoloji ekosistemini güçlendiriyor hem de mühendislerimize yurt dışında da çalışma deneyimi yaşatıyor.

Neler yapıyor, hangi sorunlara ne gibi çözümler getiriyor?

Kloia, uygulama modernizasyonu, bulut bilişim, AWS bulut hizmetleri yönetimi, izlenebilirlik, yazılım testi ve test otomasyonu, yazılım modernizasyonu ve yapay zekâ gibi alanlarda uzmanlaşmış bir teknoloji şirketi. Yerleşik ve geleneksel BT çözümlerini kurumların ihtiyaçlarına göre en yeni teknolojileri kullanarak yeniden modelliyor. Özellikle günümüz kurumlarının birlikte çalışabilmesi için güvenli veri paylaşımı, entegrasyon ve ölçeklenebilirlik sağlayan yazılım modernizasyonu sunuyor.  Bu çözümleri, yüksek donanım maliyetlerine gerek duymadan, esnek ödeme modelleri sunan bulut bilişim hizmetlerinden faydalanarak müşterilerine anahtar teslim projeler olarak temin edebiliyor. Kloia, ayrıca kurumsal yazılım geliştirmenin en önemli, ancak en çok göz ardı edilen yazılım testleri konusunda da sürekli destek verebiliyor.

Her geçen gün artan yenilikçi hizmetlerin bulut bilişimle entegrasyonu ve teknik kurulumlar gibi ihtiyaçlar, teknoloji ve yenilikleri yakından takip edebilme yeteneği, her hizmet için uzmanlaşmış ve işi sahiplenen personel gerektiriyor. Bu unsurların tek bir merkezden yönetilmesi için bir orkestrayı yöneten maestro gibi bir yöneticiye ihtiyaç duyuluyor. Birçok işletme için bu kadar geniş bir portföyü sürekli olarak kontrol etmek ve etkili bir şekilde yönetmek mümkün olmuyor.  Kloia, farklı alanlarda uzmanlaşmış yetkin personeli ile kurumlara, bulut bilişime yönelik dijital dönüşüm hizmetleri sunuyor. Ülkelere ve bölgelere göre değişebilen, değişken ve kırılgan piyasa koşullarında, işletmelerin BT hizmetleri alanında büyük yatırımlar yapmadan kullanıldıkça öde sistemine ve bulut bilişim çözümlerine geçişlerini destekliyor.  Tüm hizmetlerde olduğu gibi süreçlerin izlenebilir, şeffaf, ölçeklenebilir olması ve doğru maliyet merkezlerine yerleştirilmesi ve bu hedefler ışığında mükemmel bir BT orkestrasyonu sağlanması amaçlanıyor.

Ne kadar sürede geliştirdiniz?

Kloia tamamen bir servis şirketi gibi gözükse de ekip hiç rahat durmuyor! Bulduğu açık alanlara uygun çözüm veya ürünler dönem dönem ortaya çıkıyor ve bunlar müşterilere katma değerli servisler olarak sunuluyor. Bu çözümler içerisinde altyapı sistem bileşenlerinin otomatik çalışmasını sağlayan kütüphanelerden, Event Sourcing/CQRS gibi ileri seviye konular için geliştirdiğimiz ürünlere kadar geniş bir yelpaze mevcut. Ortak nokta ise her zaman son teknoloji trendlerinde değer yaratanları sektörde uygulamak.

Girişiminize dair detay verir misiniz?

Kloia, yüzde 75’ini KOBİ’lerin, yüzde 25’ini ise büyük ölçekli işletmelerin oluşturduğu 200’den fazla müşteriye hizmet veriyor. Dünya genelinde beş farklı zaman diliminde, 17 ülkede faaliyet gösteriyor.  Çoğu AWS ile olmak üzere, 100’den fazla teknoloji sertifikasyonuna sahip.

“2019 yılında, Amazon Web Service’in tüm dünyadaki çözüm ortakları arasında yazılım modernizasyonu alanında yaptığı elemede Kloia ilk 4 arasına girdi. Diğer 3 şirket Amerika Birleşik Devletleri kökenliydi. Yazılım modernizasyonu, 2015 senesinden bu yana yaptığımız çözümler arasında en katma değeri olan hizmet… Bunu başarabilmek için bünyemizde birçok .NET ve Java vb. yazılım danışmanı yer almakta. Ayrıca sonraki sene farklı coğrafyalarda yapmış olduğumuz modernizasyonlarla AWS’de yılın partneri (Microsoft Uygulama Modernizasyonu) ödülünü aldık.

Kloia, 2022 yılında kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan ve birçok teknolojinin gelişiminde önemli rol oynayan CNCF (Cloud-Native Computing Foundation) üyesi oldu. CNCF içinde belirli kararların alınmasında etkin bir rol oynamakla kalmayıp aynı zamanda organizasyonun geleceğine de önemli katkılarda bulunuyor. Ayrıca, CNCF Yönetim Kurulu’na katılma yönünde attığı adımlarla öne çıkıyor.

2021’de ise Holizon R&D’yi satın alarak Hollanda ofisini açtı ve AWS Yılın Ortağı (Sosyal Etki) ödülüne layık görüldü. Londra, İstanbul, Amsterdam ve Dubai’de bulunan dört ofisi ile globalde Türk mühendislerini ve Türk iş kalitesini yeniden tanımlıyor.

Rakipleriniz kimler? Diğer benzer çözümlerden nasıl ayrışıyorsunuz?

Kloia’nın en belirgin farkının müşterilerin yazılım kodlarına müdahale etmesi olduğunu söyleyebiliriz. Farklı coğrafyalarda çeşitli rakiplerle karşılaşıyoruz. Örneğin, Benelux bölgesinde bu hizmeti sunan bir şirketin olmadığını biliyoruz. İngiltere ise daha gelişmiş bir ekosisteme sahip; özellikle kamu sektörünü hedefleyen şirketler bulunuyor. Amerika’da AWS ortaklarının bu alana çok fazla odaklanmadığı görülüyor; bu da geniş bir coğrafyaya rağmen dikkate değer. Bu ekosistemin Yazılım Refactoring’e girmekte isteksiz olmasının nedenleri arasında, yazılım kodlarında yapılan değişikliklerin uzun süreli ve riskli projelere dönüşmesi ve tabii ki bulut mühendisleri yanında yazılım mühendislerinden oluşan bir ekibin kurulmasının gerekliliği gibi faktörler sayılabilir. Özellikle modernizasyona girdiğimiz bazı müşteriler arasında Lego, Pfizer, EposNow, Intellifo ve Sportradar gibi firmaları sayabilirim. Bu tür yazılım değişiklikleri ile birlikte birçok rakibimizin ulaşamadığı seviyede AWS, altyapı maliyetlerinin düşürülmesi ve performans artışı sağlanması gibi güçlü yönlerimiz bulunuyor.

Ayrıca son dönemde kadromuza katılan Oxford Üniversitesi öğretim görevlisi Ömer Farukhan Güneş hocamız ile birlikte AWS tarafından “En yaratıcı Generative AI çözümü” ödülünü aldık. Bu başarıyla gelecekte de sektörde fark yaratacağımızı düşünüyorum.

Yatırım aldınız mı?    

Yatırım almadık, biz yatırım yapmayı tercih ettik.

AIOps ve yapay zekâ çözümlerimizin öncü ismi olan Holizon’u ve kurucusu Yetişkan ELİAÇIK’ı bünyemize kattık. Uzun süredir yatırım amacıyla gelen grupların radarındayız ancak bu konuda acele etmeyi tercih etmiyoruz. Aslında oyunun dinamiğini biraz değiştirdik. Bünyemize katmayı planladığımız şirketleri dikkatle seçiyoruz ve önümüzdeki dönemde de aynı titizlikle devam edeceğiz.

Gelir modeliniz nedir?

Abonelik tabanlı hizmetler, proje bazlı ve komisyon tabanlı olarak çeşitli gelir modellerimiz bulunuyor. Özellikle değer odaklı hizmetlerle, müşterilerimizin kazançlarını bir adım ileri taşımayı hedefliyoruz.

Daha önce başarılı /başarısız bir girişiminiz oldu mu?

Kloia’nın kuruluşundan önce “DigOut” adlı bir girişimimiz vardı ve ben (Derya SEZEN) bu girişimin kurucu ortaklarından biriydim. DigOut, başlangıçta seed yatırım aldı, ancak pazarlama ve kaynaklarımızın yetersiz kalması nedeniyle başarılı olamadı. Halen çok yaratıcı bir fikir olduğunu düşünüyorum ve şu ana kadar bu alanda benzer bir girişim görmedim.

Kloia’yı kurmaya karar vermemdeki belki en önemli motivasyon, Doğu Avrupa’da çalıştığım beş yıl süresince sorduğum “offshore hizmetler sunan şirketlerin neden Türkiye’de olamayacağı” sorusuydu. Türkiye’den yurt dışına hizmet vererek Türk mühendisliğinin tanınmasını sağlamak benim ana hedefimdi.

Eklemek istedikleriniz var mı?

Türk mühendisliğinin dünya sahnesindeki yükselişine büyük bir katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Çalışma kültürümüz, başarı hikâyemizde önemli rol oynuyor.

Uzaktan çalışma akımı ve dijital göçebe trendi, özellikle son 10 yılda önemli bir ivme kazandı. Kloia, yenilikçi bir yaklaşımla “Her yerden, her zaman çalışabilme” prensibini pandemiden önce iş kültürüne entegre ederek tamamen uzaktan çalışma modeline geçti. Bireysel verimlilik saatlerine göre esnek çalışma sadece iş yerine ulaşım meselesini ortadan kaldırmakla kalmıyor, tüm coğrafi sınırları yok ederken, kişisel hayatına daha kaliteli zaman ayırabilen çalışanlar yaratıyor.

Kloia, geçtiğimiz yıllarda bunu bir adım daha ileriye taşıdı ve çalışanlarının bir arada ve daha verimli çalışabileceği “Kloia Villa” projesini başlatarak, insana verdiği değeri bir kez daha ortaya koydu.

Özellikle yaz aylarını değerlendirmek üzere 2019’da başlatılan  Kloia Ege Villa  ve Kloia Akdeniz Villa, isteyenler için bu bölgelerde uzun dönem çalışma ortamı sağlıyor. 2024’te de yine çalışanlarının motivasyonunu artırmak ve takım ruhunu geliştirmek amacıyla Bali’de “Kloia Bali Villa” projesini hayata geçirdi. Şirket Şubat- Mart aylarında çalışanlarına 2 ay boyunca Bali’de birlikte ve verimli çalışma imkânı sunuyor.

Kloia, müşteri memnuniyeti odaklı yaklaşımıyla tanınan ve işletmelerin ihtiyaçlarına özel “terzi işi” çözümler sunuyor.  Sadece en yeni araçları değil, aynı zamanda en etkili çözümleri arayarak kendini sürekli geliştiren bir vizyona sahip.

Topluluğumuzdan ve sektör liderlerinden edindiğimiz bilgilerle, sohbeti yeni seviyelere taşıyor ve birbirimizle iç görülerimizi paylaşıyoruz. Ancak bu süreçte hızlı öğrenmekle birlikte eleştirel bir bakış açısına sahibiz. Her zaman abartıya kapılmadan, yeni gelişmeleri sağlam bir temel üzerinde değerlendiriyoruz.

Uzmanlık alanlarımız ve merakımız, geleceğe dair bilgi edinme isteğimizi güçlendiriyor. Bu tutku, şirketimizin başarısını ve rekabet avantajını sürdürmemize olanak sağlıyor.

Hedefleriniz, planlarınız neler?

Kloia’nın belki de en önemli hedefi, Türk mühendislerinin ve Türk şirketlerinin iş kalitesini dünyaya tanıtmak ve bilgi teknolojileri alanında ülke itibarımızı artırırken şirket bünyesindeki mühendislerin mesleki gelişimine katkıda bulunmak. Geniş hizmet ağı, firmanın global arenada Türk mühendisliğinin gücünü ve yetkinliğini göstermesini sağlıyor. Çalışanlar, dünya genelindeki farklı kültürlerle etkileşimde bulunma, yabancı dil pratiği yapma ve geniş bir profesyonel ağ oluşturma fırsatları elde ediyor. Bu durum, mühendislerin global düzeyde rekabet edebilmelerine olanak sağlarken, mesleki becerilerini artırarak kariyerlerini zenginleştiriyor; Türk mühendislerin dünya çapında tanınması için önemli bir alan oluşturuyor. Hedefimiz bunu en etkili şekilde devam ettirmek.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu gelişmelerin farklı pazarlardaki etkilerini değerlendirerek yeni fırsatları yakalamak istiyoruz. Hali hazırda ofisimizin bulunduğu ülkelerin yanı sıra, finansal olarak gücümüz yettiği sürece yeni pazarlarda sürpriz hamleler yapmak, tam anlamıyla Kloia’nın tarzına uygun bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir.

Diğer Yazılarımız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir