Akıllı pencere enerji tasarrufu sağlıyor

Akıllı pencere enerji tasarrufu sağlıyor

Benzer özelliklere sahip pencereler aslında pazarda var. Ancak araştırmacıların iddiası, geliştirdikleri metodun donuktan şeffafa geçişi anlık olarak yapabilmesi. ACS Nano gazetesine konuyla ilgili bilgi veren ekip, bu sistemin enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olacağı kanısında. Bilim insanları, “Bu tarz ışık kontrol sistemi ısınma, soğutma ve ışık maliyetlerine karşı tasarruf sağlamak için yeni bir seçenek oluşturabilir. Akıllı pencereler yaz döneminde güneş ışığını geri yansıtarak binanın içinin aşırı ısınmasını önlüyor. Buna karşılık, kış döneminde güneş ısısını emerek odayı sıcak tutabiliyor” diyor.

Halen kullanılan teknoloji; iyon olarak tabir edilen yüklü partiküllerin cam ve paneller arasına sıkıştırılmasına dayanıyor. Pencereyi mattan açığa çevirmek için de elektrik akımı uygulanıyor. Bu tarz pencereler pazarda var, ama onlarda genelde kıştan yaz moduna geçişi yapmak gerekebiliyor. Bunu da ev otomasyon paneli gibi ek bir araç kullanarak yapmak gerekiyor.

Güney Koreli uzmanlar farklı bir yaklaşım sergiliyor. Bu amaçla da özel bir polimer, karşı iyon olarak bilinen farklı bir yüklü madde ve metanol gibi çözücüler kullandılar. Konuyla ilgili hazırlanan rapora göre, elde edilen sonuçlar camı üretmenin çok daha ucuz olduğunu, bunun pazarda var olanlardan daha az zehirli içeriği olduğunu da ortaya koyuyor. Pencere yüzde 100 mattan tam açık hale geçişi birkaç saniyede yapabiliyor.

Diğer Yazılarımız