Robot eldivenle işçilerin elleri güven altında

Robot eldivenle işçilerin elleri güven altında

Son dönemde yapılan araştırmalar çekiç, tornavida gibi aletlerin hiç bırakılmadan elde tutulmasının birkaç dakika içerisinde el kaslarında yorgunluğa neden olduğunu ortaya koyuyor. Mühendisler tarafından geliştirilen “Robo-Eldiven” üzerinde yapılan ilk testler, eldivenin kullanım esnasında daha uzun süre boyunca ve daha rahat bir tutuş sergilediğini gösterdi.

Mühendisler uzun vadede eldivenin iş verimliliğini arttıracağına inanırken, işçilerin sürekli tekrarlanan işlerden kaynaklanan kas ve organ rahatsızlıklarını azaltmayı amaçlıyorlar. Örneğin, basınç koruma giysisiyle uzay istasyonunun dışında çalışan bir astronot veya bir fabrikada çalışan bir montaj operatörü, çalışması esnasında bir aleti elinde tutmak için 5-10 kilo kuvvet harcamak zorundayken, robot eldivenle harcanması gereken kuvvet 1-2 kiloya kadar düşebilecek. Bunun yanı sıra kullanıcının bir aleti tuttuğunu tespit etmesi için eldivenin parmak uçlarına, R2’ye dokunma hissini veren sensorlara benzeyen basınç sensörleri ilave edildi. Kullanıcı aleti tuttuğunda, sentetik tendonlar otomatik olarak kapanarak parmakları tutma konumuna geçiriyor ve sensor gevşeyinceye kadar öyle kalıyorlar.

Konuyla ilgili konuşan GM Global Otomasyon Strateji ve İcra Departmanında Üretim Mühendisliği Müdürü Dana Komin, Robo-Eldiven’in tam olarak geliştirildiğinde bir otomobil işçisinin uzun süre boyunca veya tekrara dayalı hareketlerle bir aleti tutması için ihtiyaç duyduğu kuvvet miktarını azaltma potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Sürekli tekrarlanan işlerden kaynaklanan kas ve organ rahatsızlıklarını azaltacağına inandıklarını ifade eden Komin, amaçlarının bu teknolojiyi yakın gelecekte işçilerin kullanımına sunmak olduğunu belirtti.

GM ve NASA, R2 için 21 tanesi R2’nin eli ve dört tanesi sadece Robo-Eldiven için olmak üzere toplam 46 patent başvurusunda bulundu. R2’nin “derisini” de tedarik eden Oceaneering Space Systems tarafından üretilen eldivenin ilk prototipi Mart 2011’de ikinci nesli üç ay içerisinde hazır olacak.

Diğer Yazılarımız