“TÜRKSAT 6A’yı 2019’da tamamlayacağız”

“TÜRKSAT 6A’yı 2019’da tamamlayacağız”

Bu yıl \”Smart Connections\” temasıyla düzenlenen 2.Global Satshow, Haliç Kongre Merkezi’nde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) stratejik partnerliğinde, EMEA Uydu Operatörleri Birliği (EMEA Satellite Operator’s Association – ESOA) ev sahipliğinde, uydu ekosistemi derneği GVF ve SSPI’nın destekleriyle düzenlendi. 2. Global SatShow’un açılışına Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Faruk Özlü, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, TÜRKSAT Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Vecdi Gönül, TÜRKSAT Genel Müdürü Cenk Şen katıldı. Açılışta konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, TÜRKSAT 6A’yı 2019’da tamamlayacaklarını belirterek, \”Artık uzayda bir uydumuz değil, bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK UZAY’ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmak\” dedi. Özlü, bilgi ve iletişim sektörü ürünlerine olan ihtiyacın artacağını, özellikle 4. Sanayi Devrimi’nin iletişim anlayışında ciddi değişikliklere neden olacağını da vurguladı. Özlü, Türkiye’nin ATAK helikopteri, eğitim uçağı HÜRKUŞ, insansız hava araçları ANKA, KARAYEL ve BAYRAKTAR gibi projeleri hayata geçirdiğine ve geçirmeye devam ettiğine işaret ederek, \”Yine milli savaş uçağımızı ve bölgesel yolcu uçağımızı üretmek için çalışmalarımız sürüyor\” dedi.
\”RASAT ve GÖKTÜRK 2 gibi uyduları, kendimiz tasarladık ve ürettik. Yine TÜBİTAK Uzay liderliğinde ve sanayimizin katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A projemiz başladı\” diyen Özlü, TÜRKSAT 6A’yı 2019’da tamamlayacaklarını anlatarak, şöyle devam etti:
“Milli projelerimizi yürütürken önceliğimiz, özel sektörümüzle daha fazla işbirliği yapmak. Geliştirdiğimiz uydularda kullanılan bazı parçaları özel sektörümüzün geliştirmesini istiyoruz. Bu becerileri kazanan bir firma, yurtdışındaki projeler için de üretim yapabilecek. Bir uyduda kullanılan bir parçanın sivil veya askeri diğer birçok alanda da kullanılması söz konusu olacak.\” 
 
“Türksat 6A milli olarak üretilecek”
 
Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Vecdi Gönül, teklif değerlendirmelerinin devam ettiğini belirterek, \”Türksat 5A’yı ve Türksat 5B’yi 2019 sonuna kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz\” dedi. Gönül, Türkiye’de son 10 yılda uydu ve uzay teknolojilerinin geliştirilmesi ve entegrasyon faaliyetleri ile bu alandaki teknolojik gelişimin farklı sektörlere yaygınlaştırılmasının hız kazandığını ifade etti. Gönül, sözlerine şöyle devam etti:
\”Milli imkânlar ile geliştirilip üretilmesi planlanan Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirme ve Üretim Projesi fiilen başlatıldı. Türksat 6A projesi uydu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip kurum ve kuruluşların işbirliğinde milli olarak üretilecek. Bu projede Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve Türksat müşteri kurum olarak, TUBİTAK UZAY Proje yöneticisi kurum, ASELSAN ve TAI ise proje yürütücüsü kurumlar olarak yer almakta. Türkiye, TÜBİTAK’ın öncülüğünde Türksat’ın da içinde yer aldığı işbirliği ile Ankara Kazan’daki TUSAŞ-TAI Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde (USET) kendi uydusunu üretecek. Bu konuda, 2003 yılından itibaren savunma sanayisinde yerli üretime verdiğimiz önemin, ortaya koyduğumuz iradenin büyük payı var.\”
Gönül, işbirliklerini koordine etmek ve sektöre yön vermek adına Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulmasının da stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.
 
Türkiye önemli bir yere sahip
 
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, uydu uzay ekonomisinin toplam 250 milyar dolarlık değere ulaştığına işaret ederek, \”Uydu operatörleriyse, bu ekonominin üçte ikisini karşılıyor. Her geçen gün gelişen bu sektör, bugün tüm dünyada yaklaşık 1 milyon kişiyi istihdam ediyor. Yakın gelecekte, bu teknolojinin ve bu ekonominin dışında kalmanın telafisi imkânsız olacak. TÜRKSAT 6A ile kendi haberleşme uydusunu yapabilen 10 ülke arasına gireceğiz. Uyduları fırlatmak ve yörüngeye oturtmak için gereken teknolojileri de üretmek gerek. Başta ROKETSAN olmak üzere, bu amaçla faaliyet gösteren kurumlarımız da son yıllarda çalışmalarını hızlandırdı\” dedi.
EMEA Uydu Operatörleri Birliği (ESOA) Genel Sekreteri AartiHolla ise Türkiye’nin uzay ve uydu teknolojilerinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, \”Türksat gibi şirketler umuyorum yatırımlarına devam edecek. Sektörümüz değişimlere de sahne oluyor. Düzenlemelerin artması, spektrumların azalması ve fiyatlandırmada baskılar gibi bazı zorlukların olduğunu görüyoruz\” bilgisini verdi.

Diğer Yazılarımız