Şarj hakkında her şey!

Şarj hakkında her şey!

Giderek yaygınlaşan mobil cihazlar, eskiden hantal bilgisayarlar kullanmamızı gerektiren görevleri üzerlerine alarak kullanıcılarına inanılmaz bir özgürlük sağladılar. Ancak bu özgürlük hissine gölge düşüren, aynen eski nesil cihazların yaptığı gibi kullanım rahatlığını etkileyen, can sıkıcı bir sorun var: Pil ömrü. Mobil cihazlar işlemci gücü ve ekran kalitesi açısından geliştikçe giderek daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyorlar. Ancak ne yazık ki pil teknolojisi, mobil kullanım ihtiyaçlarını karşılayacak hızla gelişmiyor. Bu nedenle hangi mobil cihazı kullanıyor olursanız olun, eğer oyun oynamayı, video izlemeyi ve internette gezinmeyi seviyorsanız, cihazınızı neredeyse her gün şarj etmeniz gerekiyor. Gelin bu cihazları biraz daha yakından tanıyalım. Öncelikle kısaca pillerin nasıl şarj edildiğine bakalım.
 
Günümüzde yaygın olarak kullanılan akıllı şarj cihazları, farklı cihazları verimli bir şekilde şarj etmek için ne yapmaları gerektiğini biliyorlar. Bu cihazlar üzerlerinde bulunan CMOS çipleri sayesinde pilin sağlık ve dolum durumunu sürekli olarak kontrol ediyorlar. Bu özellik şu an piyasada bulunan neredeyse tüm cihazlarda bulunuyor. Yan sanayi şarj cihazlarının da çoğu bu özelliğe sahipler: Pilleri şarj cihazına takılı olarak bırakıp gitmemizi mümkün kılan şey bu özellik.
 
Pillerin dolum süreci üç aşamadan oluşuyor. İlk aşamada pile yüksek miktarda dolum yapılıyor. Pil büyük oranda boş olduğundan aşırı ısınma sorunu pek bulunmuyor. Bu ilk aşama nispeten kısa sürüyor. Ama pil tam doluma yaklaştıkça şarj hızı da düşüyor. Yani pilin son yüzde 20’lik kısmının şarj olması için ilk yüzde 20’nin şarj olması için gerekenden çok daha uzun zaman geçmesi gerekiyor. Pil yüzde 85 ila 95 arası dolduğunda üçüncü aşama başlıyor. Bu aşamada artık pilin şarjı bitiyor, sadece boşalmasını engelleyecek kadar bir akım veriliyor, kapasite korunuyor.

Pil ömrünü nasıl uzatabiliriz?

Piyasada pek çok örneği bulunan, bazıları akla gelebilecek tüm şarj ihtiyaçlarını karşılayacak çıkışlara sahip olan USB şarj cihazlarından hangisinin elinizdeki cihazlara en uygun model olduğunu tespit etmeniz gerekiyor. Şarj cihazı çıkışının cihazınızla uyumlu olduğundan ve cihazınızı şarj etmeniz gereken yerlerdeki prizlerle uyumlu olduğundan emin olun.
 
Peki, pil ömrünü nasıl uzatabiliriz? İşte birkaç ufak püf noktası:
 
• Gerekli olmadıkça telefonunuzun titreşimli bildirim özelliğini kapalı tutun. Bir gün içinde titreşim için harcanan enerji, pilin en azından birkaç saat daha açık kalmasını sağlayabilir. Telefonlar titreşim için zil sesinden daha çok enerji tüketirler.
 
• Ekran parlaklığını azaltın. Mobil cihazların en çok enerji harcayan bileşenleri ekranlarıdır. Ekran parlaklığını düşürmek pil ömrünü ciddi şekilde uzatacaktır. Ancak göz sağlığınıza dikkat etmeyi de unutmayın.
 
• Ekran kararma süresini mümkün olduğu kadar kısa tutun.
 
• Mobil cihazınızı uzun süre kullanmayacaksanız kapatın gitsin! Eğer uzun süre telefonunuza ya da tabletinize ihtiyacınız olmayacağından eminseniz, kapalı kalması en iyisi olacaktır.
 
• Nikel temelli pilleri her doldurulduklarında yaşlandıklarını unutmayın. O nedenle bu tip pilleri mümkün olduğu kadar az şarj etmeye çalışın. Her bir cihaz için en uygun şarj programını belirlemeye çalışın. Lityum tabanlı pillerde ise bu sorun yok denecek kadar az…
 
• Gereksiz uygulamaları kapatın!
 
• Eğer konum belirleme sistemlerinin açık olması gerekmiyorsa GPS’i kapatın. GPS açık olduğu sürece cihazın pilini inanılmaz bir hızla tükenecektir.
 
• İhtiyacınız olmadıkça Bluetooth, Wi-Fi, 3G/4G bağlantılarını açmayın.
 
• Cihazınızı aşırı sıcak ortamlardan uzak tutun. Tabletinizi, telefonunuzu, diz üstü bilgisayarınızı, özellikle yaz aylarında arabada unutmamaya çalışın. Tüm pil çeşitleri serin ortamlarda daha iyi performans sergilerler, sıcağa maruz kaldıklarında ömürleri kısalır.

Diğer Yazılarımız